Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms onsdag 24.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes områder med svake lag i snødekket, spesielt rundt skoggrensa. Vær forsiktig i leområder, særlig i eller nært terrengfeller.

Skredfarevurdering

Det finnes vedvarende svake lag høyt i snødekket, som ligger under fokksnøflak. Både fra tidligere i april, og potensielt fra fokksnøflak fra siste døgn.

Laget fra tidligere i april virker å være mest potent i Tamokdalen der det har vært skredaktivitet forrige uke. Gjør konservative vegvalg. Glatt skare under svake lag gjør at skred kan få lange utløp.

Enkelte steder der solen titter frem kan det gå naturlig utløste små løssnøskred.

Vær obs på faren ved utglidning i bratt terreng på det harde og isete snødekket, samt faren for skavlbrudd.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 23. april 2024

Kaldt stabilt vær den siste uka med nattefrost gir daglig variasjon i snøoverflata. Skare om morgenen og våt snø der sola varmer utover dagen. Tidligere i april gjorde mildvær snøen fuktig og våt opptil ca. 900 moh, og høyere i solvendt terreng. Under ca. 400 moh er hele snøpakken grovkornet og smelteomdannet. I fjellet ligger det opp mot 10cm nysnø som har blitt flyttet på av vind i ulik grad.

Det er tidligere observert kantkorn rundt skarelag høyt i snødekket. Observasjoner på fartegn og skred forrige uke (onsdag og torsdag) tyder på at laget er aktivt i Tamokdalen over ca 500moh. Det finnes vedvarende svake lag dypere i snødekket men disse er ikke aktive pr nå. Det er tydelig kanting og rim i overflaten nå etter netter med klarvær. Dette kan bli et problem om det snør/føyker ned.

Fjellvær

Tirsdag 23. april 2024

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra øst. -15 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør på indre strøk av regionen.

Onsdag 24. april 2024

2-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørøst. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS